Świeżo wyciskane soki są bardzo zdrowe, niemniej jednak żeby zyskać najlepszą jakość takich soków, należy zastosować do wyciskania odpowiednie urządzenia. Wyciskarka gastronomiczna nie za każdym razem zapewnia, że uzyskany sok będzie świetnej jakości. Powinniśmy podzielić wyciskarki ze względu na ich sposób działania.
Mamy na rynku wyciskarki wolnoobrotowe i standardowe wyciskarki do owoców. Wyciskarka standardowa działa bardzo szybko, a przez to podgrzewa wyciskany materiał, czyli owoce, warzywa lub zioła, a to skutkuje stratami witamin i składników mineralnych. W wysokiej temperaturze zniszczeniu ulega w głównej mierze cenna witamina C. Wolnoobrotowe wyciskarki nie podgrzewają tak mocno produktów, a przez to nie powodują zmniejszenia ilości witamin. Wyciskarka wolnoobrotowa jest droższa, niemniej jednak pozwala nam pozyskać sok o z całą pewnością lepszym składzie. Wyciskarka gastronomiczna do cytrusów jest dosyć dużą maszyną nastawioną głównie na wyciskanie ogromnej ilości soku z cytryny, mandarynek czy pomarańczy. Taka wyciskarka ma dużą pojemność i dosyć szybko funkcjonuje, dzięki czemu pozwala wyprodukować niemalże hurtowe ilości soków. Zwykłe normalne wyciskarki z przeznaczeniem do domu działają z całą pewnością wolniej, przez to możemy w nich przygotować mniejszą ilość soku. Nie znaczy to natomiast, że sok ten będzie miał gorsze właściwości. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, wszystko uzależniony jest od sposobu działania dokładnie określonej wyciskarki, zatem warto zaznajomić się ze specyfikacją danego urządzenia zanim zdecydujemy się na jego zakup.
Zobacz także: profesjonalne sokowirówki.