Mrożenie żywności ma na celu jej zakonserwowanie na dłuższy czas. Żywność mrożona może być przechowywana dosłownie przez wiele miesięcy i nie stracić swoich cech oraz nie ulec zepsuciu. Niska temperatura sprawia, że wszystkie patogeny odpowiedzialne za psucie się żywności zostają uśpione i nie mogą się rozwijać, a dzięki temu żywność może być zachowana w dobrym stanie.
Komora mroźnicza może osiągać różną temperaturę w współzależności od tego, jak ją ustawimy. Istnieje możliwość ustawienia jej nie tylko poniżej zera, ale możemy ją również ustawić na temperaturę dużo niższą niż minus 22 stopnie Celsjusza, czyli standardową temperaturę mrożenia wielu bardzo pastelowych produktów spożywczych. Ewentualnie temperaturę można regulować, niemniej jednak profesjonalne mroźnie mają systemy, które pilnują, aby temperatura nie wzrosła w czasie mrożenia. Wyróżniamy jeszcze komory chłodnicze i taka komora chłodnicza ma z kolei za zadanie utrzymywać produkty spożywcze lub leki, farmaceutyki i inne towary wymagające niskiej temperatury w określonym zakresie temperaturowym, przy czym jest to temperatura poniżej zera, a wyłącznie niedużo powyżej zera. Wynajem chłodni tego rodzaju jest nierzadko bardziej opłacalny niż zakup. Zwłaszcza wówczas, gdy firma potrzebuje takiego urządzenia, ale nie może sobie pozwolić na jego zakup z pewnych względów lub po prostu taki zakup byłby dla tej firmy w pełni nieopłacalny. Jeśli komory nie stosuje się stale, a jedynie tylko przez część roku, to z całą pewnością bardziej opłaca się ją wynająć.
Warto zobaczyć: kontener chłodniczy.